Garderoben uppmärksammas

Jag måste erkänna att jag har en hel del plagg i mitt klädskåp som jag inte använder. Eller jo, kanske en gång i året bara för att vid nästa rensning hålla det kvar i skåpet och övertala mig själv om att jag visst använder det. Falskt. På senare år har jag dock slutat köpa plagg av rena rama impulsen. Samtidigt tycker jag också att utbudet på plagg av god kvalité minskat avsevärt, vilket är otroligt synd. Det finns affär efter affär med t-skjortor för 2,90 euro eller jeans för 12,90 euro. Och konsumenterna köper, använder en gång eller två, köper mera och flera. Fyller skåpen så de inte minns vad de köpte för ett par månader sedan... Ja, jag har till och med hört om att en del köper nya kläder då tvättkorgen är full och man inte har någonting att sätta på sig. Någonstans felar det där. Alldeles galet.

Sätt dig bekvämt och LÄS HÄR om projektet Garderoben. Stilsäkert på alla sätt.

Börja redan nu fundera på vilka plagg du kunde byta ut i din garderob och var med om KLÄDBYTARDAGEN i november.

Och titta ännu till sist här. Flere sådana ställen till vårt land, tack så mycket!

Hemma hos mina föräldrar finns så otroligt mycket rum för förvaring av diverse så jag har faktiskt en hel del av mina gamla kläder hos dem på förvar. Ibland kan det vara riktigt bra, till exempel inkommande helg skall vi på fest med 90-talstema. Vad praktiskt att rota i säckarna då och slippa köpa någonting. Men skall jag verkligen ha kvar alla de där säckarna med kläder bara för att de kan behövas på en maskerad en gång vart tionde år? Eh, nä. Det blir nog rensning i sommar.

Publicerad 04.06.2014 kl. 12:55

"Barn ska inte bestämma vad familjen äter"

"Föräldrar borde lära sina barn hälsosamma matvanor så tidigt som möjligt, säger Raija Tahvonen som är professor i genomisk näring vid Forskningscentralen för jordbruk och livmedelsekonomi MTT. Om man inte vänjer barn vid godsaker och skräpmat kommer de inte heller att sakna dem".

och

"Barnen sitter i barnvagn på vägen till och från dagis i stället för att låta dem promenera själva. Barnen får inte vara med och hjälpa sina föräldrar att laga mat eftersom matlagningen ska gå så snabbt som möjligt. I stället får de en läsplatta i handen och ser på barnprogram, säger Tahvonen".

... i ARTIKELN som hushållsrådgivare Lissu redan uppmärksammat.

Publicerad 28.04.2014 kl. 10:36

Tisdagen den 1:a april

Jag känner mig inte alls lurad. Alla skämt känns töntiga och inte så skojiga, mera som krystade osanningar. Nåja. En sak som är sann är att denna dam nu jobbar dagtid och skall försöka ta sig hit (och tillbaka hem) till fots varje dag, på ett eller annat sätt. Morgonen var fruktansvärt flåsig. Förstår inte hur min kondition har blivit så skruttig. Antagligen började jag för hårt igen med turboväxeln i, och bara en kilometer senare blev jag tvungen att gå en stund för att lugna ner flåset. Intresseklubben antecknar.

Ungmarthas läger för sommaren börjar vara fastslagna, men än kommer det idéer från höger och vänster så håll utkik på facebook eller hemsidan!

Nästa vecka finns Ungmartha på evenemang i Kyrkslätt, Åbo och Helsingfors.

Publicerad 01.04.2014 kl. 16:00

När andra släcker lampan kommer jag på jobb

Denna konstiga vårvintermånad har Ungmartha en verksamhetsledare som är anträffbar dagtid men som jobbar mest kväll och veckoslut. Tacksam för förtroendet över att allt nog blir skött även denna månad fastän det inte sker måndag-fredag mellan klockan 8 och 16 kavlar jag upp ärmarna såhär på fredag eftermiddag då trafiken från Speditionshuset är mer utåt än inåt. Och det gör jag med glädje.

De senaste veckorna har Ungmartha i form av Fredrika åkt runt på Marthadrive med Marthaförbundet. Fredrika har hållit i trådarna för naturkosmetikworkshops i Pargas, Karis, Lovisa, Nykarleby och Närpes. Det har gått riktigt bra och jag ser fram emot att få höra mera!

I tisdags hade vi (Ungmartha) vårmöte här på kansliet i Helsingfors. Mötet gick riktigt bra, inga överraskningar.

EDIT: Tyvärr blir inte ungdomsgruppen (läs nedan) av nu i vår, men vi återkommer i höst!

Nästa vecka börjar också Ungmarthas eminenta sommarlägerkoordinator Kaisa, med sju års Ungmartha lägerledarerfarenhet, sitt jobb hos oss. Ska bli spännande!

I mitt lilla huvud ruvar jag på en tanke om kommande M-klubbar, men mer om det då vi vet hur det blir med finansieringen i år. Fjolårets finansiering var vi riktigt nöjda med, vi kunde erbjuda all den verksamhet och det material som vi planerat i verksamhetsplanen för år 2013. Får se hur det blir i år.

Publicerad 21.03.2014 kl. 16:50

Tillbaka!

Så var det en ny vår och en ny start! Så snabbt ett år kan gå. För nio månader sedan fick vi en söt liten dotter och tillsammans med henne har varje dag varit ett litet äventyr. Alldeles underbart, härligt, givande och utmanande men också roligt och spännande. Mycket mer än jag någonsin hade kunnat ana.

Nu är jag tillbaka på jobb och det känns riktigt bra! Min vikarie har varit utomordentligt duktig och det känns som ett privilegium att få komma tillbaka till ett så välorganiserat skrivbord.

Nästa vecka har Ungmartha vårmöte, välkommen med! På mötet väljs en ny styrelse, medlemskriterier och -avgifter fastställs och vi får höra om fjolåret då verksamhetsberättelse och bokslut för år 2013 fastställs. Bland annat.

Sista veckan i mars börjar vår sommarlägerkoordinator jobba och det ser jag också mycket fram emot.

Au revoir från Bölegatan, jag berättar mer inom kort.

/ Elise.

Publicerad 10.03.2014 kl. 18:16

Bakverk i Åbo

Igår var Lissu och jag i Åbo och bakade med en grupp härliga unga studerande i tjugoårsåldern på de finska kollegernas (Martta) kök i Åbo.Tillfället arrangerades i samarbete med Unginfo i Åbo. Det blev två olika sorters semlor; en sats med speltmjöl och en annan stas med graham. Det belv också Marthalimpor, morotsscones, mellanmålsmuffins, hummus, färskost, örfilar, dallasbullar, blåbär/kvargpaj med bulldegsbotten - och allt blev jättegott!

Bilder så fort jag får dem komprimerade!
Publicerad 31.01.2013 kl. 15:32

Tack för maten!

Nu är den här - Tack för maten-publikationen om mat, matvanor och måltider för barn i lågstadieåldern.Varför måste man äta frukost? Vad måste man göra och tänka på innan manbörjar tillreda mat? Hur dukar man med tallrikar och bestick? Hur fyller man tallriken? Hur beter man sig vid matbordet? Hurudana mellanmål kan man tillreda? Frågor som berör mat och matlagning samt vett och etikett kommer upp i olika situationer när man jobbar med barn. I denna Tack för maten-publikation får man svar på dessa, och många andra frågor.


Tack för maten-publikationens syfte är att stöda personal som jobbar med barn i frågor som berör matlagning, dukning och bordsskick. Samtidigt ska materialet finnas som stöd då man uppmuntrar barnen att pröva på och lyckas tillsammans i olika situationer som berör dessa temaområden. Publikationen innehåller olika matrelaterade bilder som återger matlagning och måltider. Dessa bilder kan man titta på och diskutera tillsammans med barnen. Bilderna stöds av bakgrundsinformation, recept och idéer. Materialet fungerar som stöd för lärare, eftisledare, lägerledare, M-klubbsledare och andra som leder kurser i Ungmarthas regi.

Du kan beställa ditt eget exemplar till endast postkostnadspris via adressen ung@martha.fi! Gör det nu!

Publicerad 16.01.2013 kl. 16:45

Julglädje!

Idag är det sista dagen som jag sitter på kontoret för i år... Visserligen skall jag tömma postlådan någon dag innan nyår, men sådär officiellt så är det julfest och avslutning av detta Marthaår idag.

TACK till alla samarbetsparter och barn och ungdomar som jag fått äran att träffa och jobba tillsammans med under året! Vi ser fram emot ett ännu bättre år 2013!

// Elise.
Publicerad 19.12.2012 kl. 14:42

Perfekt i pulkabacken!

Om man vill ha med sig mellanmål till pulkabacken (rekommenderas) så hade lucka 14 i julkalendern ett recept på riktigt smaskiga mellanmålsbars. Varm saft i termosen bara och dessa mellanmål med!

Publicerad 17.12.2012 kl. 14:25

Nyfiken?

Om det känns jobbigt att vänta till och med lördagen 1.12.2012 på att få öppna första luckan i årets julkalender kan jag ge ett hett tips! Gå in på julkalendrarna från ån 2007 - 2011!

Klicka på bilderna/linkarna nedan och öppna alla 120 luckor redan idag om du vill! Fritt fram!


... om det inte lyckades med att klicka på bilden kan du klicka HÄR för att komma vidare till julkalendern från år 2011.... om det inte lyckades med att klicka på bilden kan du klicka HÄR för att komma vidare till julkalendern från år 2010.... om det inte lyckades med att klicka på bilden kan du klicka HÄR för att komma vidare till julkalendern från år 2009.
... om det inte lyckades med att klicka på bilden kan du klicka HÄR för att komma vidare till julkalendern från år 2008.... om det inte lyckades med att klicka på bilden kan du klicka HÄR för att komma vidare till julkalendern från år 2007.
Publicerad 30.11.2012 kl. 13:25

Julkalendern öppnar på lördag!

Oj vilken LÅNG paus sedan jag senast skrivit några rader här på bloggen... Beklagar! Hur som helst så kommer jag med glädjande nyheter:

I morgon öppnas första luckan i Ungmarthas julkalender! Man kan redan gå in och pröva på att klicka på luckorna, men den första öppnas nog först 1.12.2012. Inget fusk! :)

Titta så FIN julkalendern är i år! Genom att klicka på bilden kommer du vidare till kalendern.

Julmysiga dagar till er alla!

Publicerad 30.11.2012 kl. 10:54

Inkommande lördag...

... är Ge Mig Tid-dagen! Hitta på något tillsammans med ett barn eller en ung människa i din närhet. Är du gudfar eller gudmor? Moster, farbror, morbror, faster? Kusin? Mamma, pappa? Mormor? Farfar? Granne? Småkusin? Namne? Vad som helst eller ingenting. Plocka äppel, koka sylt, stek plättar, lös korsord, gå på bio, kasta frisbee, sparka boll, spela Alfapet. Prata. Dela åsikter. Lyssna på varann. Förstå, tänk, hjälp. Inte bara på lördag, utan alltid nu och då. Börja nu.

Publicerad 12.09.2012 kl. 16:49

Uppmaning: Bruncha!

Man kan väl kalla det ett fenomen, brunchen. Förra söndagen bjöd vi hem några vänner och bjöd bland annat på nedanstående. Båda bilderna är från Marthas fina receptbank och när ni klickar på dem så kommer ni till recepten. Fiffigt!

Hemlagat pitabröd
med fäskost, skinka, gurka och tomat. Och så satt jag lite sesamfrön på dem också.


Vispgröt på egna äppel och röda vinbärmed iskall mjölk.

Våfflor med vispgrädde och egen rabarbersylt
Gott kaffe och té
Färskpressad juice
Aprikos- och nötmuffins
Äggröra och bacon

Brunchen verkade vara omtyckt - här alltså några idéer på vad du kan bjuda dina vänner på en lördag eller söndag. Vi avslutade dagen med ett par Mölkkyspel i Hesperiaparken. Jag förlorade. Båda omgångarna. Suck.
Publicerad 06.09.2012 kl. 18:36

Vispgröt är så gott!Men det visste ni väl! recept från www.martha.fi om det behövs.

Vispgröt

Ingredienser

ca. 8 portioner

  • 1 liter vatten
  • 1,5 dl mannagryn
  • 1 1/2 dl lingon, svarta vinbär, blåbär eller jordgubbar
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Anvisningar

Koka upp vattnet i en medelstor kastrull, vispa i mannagrynen och en nypa salt. Koka gröten på medelvärme i ca. 10 min. och rör om ibland med en träslev. Mosa bären med en stavmixer. Häll bärmoset och sockret i gröten och rör om, låt den inte koka mera. Lyft kastrullen från spisen och stäng av denna. Låt gröten kallna i ca. 45 minuter. Häll vispgröten i en stor skål och vispa den pösig med en elvisp i 5 minuter.

Publicerad 27.08.2012 kl. 14:24

Vad som helst kan hända...

Temperaturen har sjunkit rejält men jag vägrar tro att det är höst riktigt än. Skönt nog att dra på sig en tröja om kvällen och mysa med levande ljus och kräftskivor och allt vad man nu kan hitta på, men om dagarna kan vi väl ändå enas om att juni-juli-augusti är sommarmånader?

I sommar har vi haft många lyckade läger för barn - roligt! Nästa vecka börjar skolorna och det är i samma väva dags att bjuda in barnen till höstlovsläger så småningom. Vill ni ha ett höstlovsläger med matlagningstema på er ort? Hör då av dig till epostadressen min! Se där under bilden till höger.


Publicerad 10.08.2012 kl. 14:30

Verksamhetsledare för Ungmartha rf
Elise Hindström
elise(at)martha.fi

Senaste kommentarer

02.04, 12:52Tisdagen den 1:a april av Lissu
15.06, 23:48Mariehamn juni 2012 av Ann
06.06, 19:09Syrener doftar härligt! av torptäppan
31.05, 10:33Rabarberfavoriter? av Petra
29.05, 15:04Rabarberfavoriter? av Marika